CA | ES

QuiroRius: seguiment de ratpenats aquàtics

QuiroRius és el programa per al Seguiment dels Ratpenats Aquàtics de Catalunya, inciat a títol experimental l'any 2007 i implementat de forma definitiva l'any 2008.

Es tracta d'un senzill protocol de seguiment, adaptat del Waterway Survey anglès promogut pel Bat Conservation Trust, i que compta amb una llarga experiència doncs es va iniciar a mitjans dels anys 90.

Qualsevol persona no experta pot realitzar-lo, prèvia assistència a alguna de les jornades de capacitació que s'organitzen o bé després de participar en algun dels transsectes en companyia d'observadors més experimentats. Es realitza únicament un mostreig a l'any, entre els mesos de juny i agost, i el temps mig per dur-lo a terme és de unes dues hores aproximadament, iniciant-se sempre 60 minuts després de la posta del sol. Si es desitja se'n poden fer rèpliques al llarg de la temporada.

Pots descarregar el protocol i la fitxa del projecte en format PDF des dels enllaços següents:

Si vols rebre més informació sobre el protocol o tens quasevol dubte contacta'ns.

Jornades de capacitació

Periòdicament organitzem jornades de capacitació, per donar a conèixer el seguiment, engrescar els voluntaris, i facilitar-los els coneixements necessaris per a dur a terme aquest senzill protocol, per al que no fa falta cap experiència ni coneixement previ dels ratpenats.

Una alternativa a assistir a les jornades de capacitació és acompanyar altres observadors a realitzar algun dels transsectes, podent-se adquirir amb un parell de jornades l'experiència necessària per a dur a terme el protocol de forma autònoma.

Per tal de refermar l'aprenentages disposeu del següent apartat d'aquesta pàgina, Recursos per l'aprenentage, que recomanem a tothom que estigui iniciant-se en el seguiment o tingui curiositat per conèixer millor els ratpenats d'aigua.

Recursos per l'aprenentatge

Per tal de facilitar la identificació visual i acústica dels ratpenats d'aigua, que poden confondre's sovint amb d'altres espècies comunes en medi aquàtic com són per exemple les abundants pipistrel·les, posem al vostre abast alguns enregistraments fets amb detector heterodí tant de ratpenat d'aigua com de pipistrel·la, així com algunes grabacions de vídeo.

Els ultrasons a través de l'heterodí

Compara el so dels ratpenats d'aigua amb el de les pipistrel·les. Mentre aquest darrers produeixen un so que recorda un aplaudiment, de ritme molt irregular, els ratpenats d'aigua (ambdues espècies produeixen idèntiques senyals) emeten uns crits més ràpids i secs, ametrallats, i de pulsió no tan irregular:

A l'esquerra un Ratpenat d'aigua, a la dreta una Pipistrel·la nana.

Reconeixement visual pel tipus de vol

En els censos del QuiroRius es comptabilitzen els animals que travessen el nostre camp visual, i que podem veure fàcilment gràcies a la llanterna que forma part indispensable del material de camp d'aquest seguiment. És pràcticament impossible, fins i tot per un expert, distingir la major part d'espècies de ratpenats atenent-nos només a la seva forma de volar. Afortunadament, però, els ratpenats d'aigua són una excepció a aquesta norma, ja que quan es troben sobre els cursos d'aigua on s'alimenten adopten una estratègia de vol completament diferent a la resta d'espècies, esdevenint per tant identificables sense ajut de detectors i sense necessitat de capturar-los.

Típica ruta de vol d'una pipistrel·la, sense mantenir una alçada fixa, molt erràtic, i sovint vorejant la vegetació, on cerquen recés i aliment:

Ruta de vol de Pipistrellus

Típica ruta de vol d'un ratpenat d'aigua. El dibuix representa un curs d'aigua, on els animals volen describint llargues voltes, sovint repetides amb insistència, sempre molt a prop de la superfície de l'aigua, on troben les seves preses:

Ruta de vol de Myotis daubentonii

Per veure com es mouen els ratpenats d'aigua per sobre la superfície dels rius i estanys, clica el següent link: video Myotis daubentonii al YouTube, on també es poden escoltar els crits dels animals en heterodí, tal que si fos una estació de seguiment del QuiroRius.

En el següent video, en anglès i de caire documental, mostra com es comporten els ratpenats d'aigua sobre un rierol d'Anglaterra, i ens permet també sentir-los amb detector heterodí:

El detector BatTune

Descripció i informació

Els detectors d’ultrasons converteixen els sons de freqüència inaduïble per l’oïda humana en sons audibles. Una part de les espècies de ratpenats es poden identificar amb un detectors d’ultrasons perquè moltes d’elles utilitzen freqüències diferents, i els detectors permeten saber a quina freqüència emet un animal.

El Bat Tune és un detector heterodí de baix cost amb un sintonitzador analògic de 10 a 135 KHz de rang. Fou dissenyat per Jose Luis Blanco Lopez, Enginyer de Telecomunicacions i desenvolupat conjuntament amb Advancare S.L., per encàrrec del Museu de Granollers. L’objectiu és proporcionar als aficionats un detector fiable i alhora assequible.

Els detectors heterodins, com aquest, funcionen amb un petit sintonitzador (semblant al d’una ràdio) que permet variar el rang de freqüències ultrasòniques que l’aparell transforma a audibles.

Actualment s’està utilitzant com a eina de suport per al Seguiment de Ratpenats Aquàtics de Catalunya, QuiroRius, i és per la seva mida, consistència i prestacions ideal per iniciar-se en l’apassionant món dels ultrasons.


Especificacions tècniques

- Rang sintonitzat: 15 -135 kHz
- Ample de banda del filtre de selecció: 5kHz , -60dB/dec.
- Filtre de so ambiental.
- Micròfon electret omnidireccional d’alta sensibilitat -35dB.
- Bateria: 1 x IEC 6LF22 (9V).
- Consum en repòs: <20 mA.
- Altaveu integrat resistent a l’aigua 0.25w RMS (8 Ohms). 1xline out + 1x HP out.
- Abast màxim: 60 m (45 KHz).
- Dimensions 95x60x26 mm.

Clica aquí per a descarregar-te el manual del BatTune.

Per conèixer les freqüències a les quals emeten els ratpenats més comuns de Catalunya, i quines són les possiblitats d'identificació que tens amb un detector heterodí, descarrega't aquest document.


Com adquirir-lo

El Bat Tune es distribueix des de:

Oryx, la botiga de l'amant de la natura
C/Balmes, 71.
Barcelona
Tel. 934185511
www.weboryx.com

Oryx ofereix el detector + funda protectora a un preu especial per als participants del programa QuiroRius!

Quirorius.org és una iniciativa de Galanthus i del Museu de Ciències Naturals de Granollers
Contacte